STATE OF CALIFORNIA

FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION

1102 Q Street « Suite 3050 » Sacramento, CA 95811
(916) 322-5660 « Fax (916) 322-0886

May 5, 2025

James R. Sutton
Rutan & Tucker
150 Post Street, Suite 405
San Francisco, CA 94108

Re:  Your Request for Informal Assistance
Our File No. I-25-045

Dear Mr. Sutton:

This letter responds to your request for advice regarding Section 84308 of the Political
Reform Act (the “Act”).! Given that your questions are general in nature and based on limited facts,
we treat your request as one for informal assistance.?

Also note that we are not a finder of fact when rendering advice (In re Oglesby (1975) 1
FPPC Ops. 71), and any advice we provide assumes your facts are complete and accurate. If this is
not the case or if the facts underlying these decisions should change, you should contact us for
additional advice.

QUESTION

You have posed numerous questions generally relating to Section 84308 and its provisions
regarding “agents,” as discussed below.

CONCLUSION

We have provided general informal assistance regarding several of your questions, but the
majority are overly broad and hypothetical to address at this time. We encourage you to seek
additional advice when faced with a situation involving these or similar questions.

FACTS AS PRESENTED BY REQUESTER

Your law firm represents many real estate entities that are seeking approval for land use
entitlements for cities throughout the state. Those entities’ principals and employees also make
political contributions to candidates for city office. You are seeking guidance regarding recent

! The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory
references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices
Commission are contained in Sections 18104 through 18998 of Title 2 of the California Code of Regulations. All
regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.

2 Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal
written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)
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amendments to Section 84308, as well as related regulations. In your request for assistance, you
pose numerous questions, which are quoted in italics in the Analysis section below.

ANALYSIS

The Act’s “pay to play” restrictions, contained in Section 84308, aim to ensure that officers
of government agencies are not biased by contributors or potential contributors of significant
campaign contributions who might appear before them in a proceeding involving a license, permit,
or entitlement for use. Section 84308 is aimed not only at actual corruption or bias but also the
appearance of corruption or bias.

Section 84308 defines “agent” as a person who “represents [a] party or participant for
compensation and appears before or otherwise communicates with an agency for the purpose of
influencing the proceeding on behalf of a party or participant.” (Section 84308(h)(1).) Effective
January 1, 2025, Section 84308 was recently amended to provide, “[a]n agent to a party or
participant shall not make a contribution in any amount to an officer during the time periods
described in [Section 84308(e)(2)]"—that is, “during the proceeding and for 12 months following
the date a final decision is rendered by the agency in the proceeding.” (Section 84308(¢e)(2)-(3).)

You have not provided any facts regarding a particular scenario that an identified client of
yours is facing but, rather, have posed numerous general questions relating to recent amendments to
Section 84308. Consequently, we have provided general information where relevant, and we
encourage you to seek additional advice when you are able to provide additional information
regarding a specific scenario.

1. New Prohibition On “Agent” Contributions

New subsection (c)(3) states that “agents” to parties seeking land use entitlements may no
longer make contributions in any amount to elected officials who have the authority to approve the
entitlement or contract. Because this new prohibition was not mentioned in the January 6, 2025
FPPC staff memorandum about updating the regulations to incorporate the new amendments to
section 84308, we would appreciate the FPPC confirming that agents of applicants are no longer
allowed to make contributions once the application has been submitted and for 12 months after the
vote.

Yes. As the language quoted above reflects, your understanding is correct that the statute
prohibits agents from making contributions once an application has been submitted and for 12
months after a final decision is rendered by the agency.

2. In-House Employees of Real Estate Entities Who Do Not Communicate With City Olfficials

New subsection (h)(1) defines agents to include in-house employees of an entity who
“appear before or otherwise communicates with” city officials about a land use entitlement. Could
you please confirm that in-house employees of the entity who do not appear before or otherwise
communicate with city officials about the entitlement therefore may still contribute to city officials?
Could you also please confirm that in-house employees of the entity who are working on the
entitlement or contract — reviewing submissions to the city, strategizing with the entity’s lobbyists,
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answering inquiries from the public about the project, etc. — also may still contribute as long as
they do not communicate directly with city officials about the entitlement?

Yes, to both questions. Section 84308 defines “agent” as a person who “represents [a] party
or participant for compensation and appears before or otherwise communicates with an agency for
the purpose of influencing the proceeding on behalf of a party or participant.” (Section
84308(h)(1).) Consequently, an in-house employee who does not appear before or otherwise
communicate with agency officials regarding an entitlement for use proceeding would not qualify
as an agent and, therefore, would not be prohibited from making a contribution under Section
84308(e)(3).

3. In-House Employees Who Communicate With the Planning Department But Not the City
Council

Do in-house employees of an entity seeking an entitlement qualify as “agents” if they only
communicate with city officials or employees in the city’s planning department but not with city
councilpersons or city council staff? Typically, the city’s planning department reviews a land use
application for technical compliance with all requirements and perhaps makes a recommendation
to the city council, but decision-making authority or granting or denying the application rests solely
with the city council. Do in-house employees qualify as agents if they never communicate with the
city officials who have the authority to make a final decision in the proceeding?

Yes. The Act’s definition of “agent” is based on communication with the “agency,” not
particular officials with final decision-making authority. With limited exceptions not relevant here,
Section 84308 incorporates the Act’s general definition of “agency.” (Section 84308(a)(3); Section
82003.) In the context of local government agencies, the term agency means “a county, city or
district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or
any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.”
(Section 82041.) Consequently, an employee who communicated with a city’s planning department
for the purpose of influencing the proceeding on behalf of a party or participant, but did not
communicate with city councilmembers or city council staff, would still qualify as an agent and be
subject to Section 84308(e)(3)’s prohibition on contributions.

4. Terminated Agents

If a real estate entity terminates its relationship with an outside consultant who had
qualified as an agent because he or she communicated with city officials on behalf of the entity,
does the consultant cease to be an agent upon termination? If the consultant has made a
contribution over $500 to a city councilperson before the real estate entity submits the land use
application to the city, and is then terminated, would this contribution still trigger recusal when the
proceeding comes before the city council? Could the consultant make a contribution to a city
councilperson if he or she is terminated after the land use application has been submitted?

The Act does not contain any provision regarding “termination” of agent status.
Consequently, in the absence of specific circumstances to consider, we cannot provide specific
advice at this time.
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With respect to a consultant’s ability to make a contribution after they are no longer retained
as an outside consultant for the real estate entity, and in the absence of specific facts to consider, we
would generally and conservatively advise against such conduct. Again, Section 84308 does not
contain any provisions regarding “termination” of agent status. Rather, the Legislature established a
prohibition that applies for a specific time period—while the proceeding is pending and for 12
months after a final decision is reached. If an individual could make a contribution immediately
after they were no longer retained as a consultant, the purpose of the statute could easily be
defeated, for example, by having the consultant relationship “end” and then having the former
consultant make contributions to the relevant public officials. Again, we are not providing definitive
advice regarding this question, but, as a general matter, it appears more likely that such conduct
would be prohibited based on the statutory language and legislative intent.

Topics 5 Through 7

You have posed several additional questions, as quoted below:
5. Providing “technical data or analysis” to city.

New subsection (h)(4) exempts an applicant’s in-house employees and outside consultants
providing “technical data or analysis” to the city about a pending land use entitlement. Does this
exception cover the CFO of the entity providing information to the city about the entity s finances
and funding? Does this exception cover an employee of the entity answering questions from the city
about the entity s insurance coverage? An employee who provides information to the city about a
poll which the real estate entity took of residents’ opinions of the project?

>

6. Providing submissions of a “similar nature.’

New subsection (h)(4) also exempts an applicant’s in-house employees and outside
consultants making “submissions” to the city of a “similar nature” to “architectural and
engineering drawings.” Does this exception apply to a geology firm explaining the geologist’s study
of the site's excavation needs to the city? A public affairs firm's summary of comments made by the
public about the project at community outreach meetings? An environmental consultant preparing
and submitting an EIR?

7. Discretionary appeal from planning commission decision.

Often times, municipal codes allow an otherwise final decision of a planning commission on
a land use application to be appealed to the city council. The appeal would take place after the
planning commission makes its final decision and is entirely discretionary by the project applicant
or project opponents. Whether a project applicant or opponent chooses to initiate an appeal after a
planning commission decision depends on myriad factors, including cost, the likelihood of success,
the possibility of an acceptable compromise, etc.; that is, regardless of whether the planning
commission approves or disapproves the application, there is no way of knowing for certain during
or even after the planning commission proceeding whether the decision will be appealed to the city
council. The matter does not come within the city council’s jurisdiction and would not appear on an
agenda for a city council meeting unless and until the project applicant or a project opponent
chooses to appeal the planning commission s decision. Does the “proceeding” before the city
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council become “pending” when the appeal is filed for purposes of determining whether
contributions from parties, agents and participants are allowed?

Given the numerous circumstances that could affect our analyses and conclusions, these
questions are overly broad and hypothetical for the purpose of providing informal assistance. (See
Regulation 18329(c)(4)(C).) If you are faced with a situation similar to the scenarios described in
these questions, we encourage you to seek additional advice when you are able to provide facts
regarding that particular situation.

If you have other questions on this matter, please contact me at kcornwall@fppc.ca.gov.
Sincerely,

Dave Bainbridge
General Counsel

L B A

Kevin Cornwall
Senior Counsel, Legal Division

KC:aja
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